La CUP evidencia la manca de debat polític al Consell Comarcal

Després del Ple de dimarts 22 de setembre del Consell Comarcal del Baix Camp, la Candidatura d’Unitat Popular fa una valoració del transcurs de la sessió pel que fa, sobretot, al punt de les mocions presentades.

Segons el seu portaveu, Pere Campiñez, l'aprovació tant de l’adhesió del Consell a l’AMI com la instància al Consell per a posar-se al servei del nou Parlament de Catalunya el proper dia 27, va fer palesa “l'evidència d'inestabilitat d'un govern de concentració tal com havia apuntat després de la junta de portaveus de dies anteriors”. Tanmateix, el Conseller Campiñez va agrair públicament, finalment, el canvi de vot de CIU per tal d'aprovar la moció de suport al Procés, segons Campiñez “votar a favor d'aquesta moció vol dir posar-se al servei de la democràcia i de la voluntat de la ciutadania”.

En segon lloc, la moció sobre l’acollida de refugiats als municipis de la comarca es va considerar oportú presentar-la com a Proposta de declaració institucional amb una votació unànime a favor per part de tots els consellers i conselleres. En aquest punt, totes les opcions polítiques van manifestar tot el suport a la situació dels refugiats amb una clara declaració de principis a favor de la justícia social i solidaritat.

No obstant, la posició de compromís de lluita per les causes socials de tots els partits es va veure estroncada quan es va presentar la moció en suport al regidor de la CUP d’Alcover, Josep Maria Trenchs, que va ser acomiadat de l’empresa PGI SPAIN de La Selva del Camp, per haver estat escollit regidor de la CUP. 

En primer lloc, ERC va fer la petició de votar els acords de la moció per separat a la qual la CUP no s'hi va oposar. La seva postura afavoria la moció però aclarint que el tercer punt referent a l'enviament d'una carta a l'empresa en qüestió no era escaient. La portaveu del PSC, malgrat que va insistir que el Consell Comarcal no és l'espai per valorar aquesta situació quan és la justícia qui ha de prendre part, va fer referència a la falta d'informació que presentava el preàmbul de la moció sobre el tema presentat i el fet que votar per separat no facilitaria la seva aprovació.  Tant el portaveu del PP com la portaveu de CIU  també van valorar-ho des d'aquest punt de vista i van infravalorar una qüestió a la que la CUP dóna tan valor com és la persecució política en ple segle XXI.

Després de més de 30 minuts d'indecisió de posicionament dels consellers i conselleres, que va desencadenar en un rebombori del Ple, es va haver de redreçar la situació amb un recés d'uns minuts per tal de definir el posicionament dels grups al respecte. El resultat de la votació per acords de la moció no en va afavorir la seva aprovació.

Segons l'opinió dels consellers i consellera de la CUP al Consell, l'aspecte més important que s'ha d'analitzar no és tant el resultat de l'aprovació o no d'una moció, ja que, al cap i a la fi, és fruit d'una votació lícita, sinó la inexperiència del Consell en la presa de decisions i la poca transparència de funcionament de l'òrgan resultat de la manca d'oposició durant dècades, simplement, per interessos partidistes.