La CUP Riudoms presenta una moció per demanar a l’ACA una taula de negociació sobre l’aigua

Segons la CUP, aquesta taula hauria de servir per establir un pla de gestió dels recursos hídrics del pantà de Riudecanyes i Siurana que segueixi principis de sostenibilitat ambiental i garanteixi el desenvolupament social i econòmic de les comarques del Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès.

Ple de l'Ajuntament de Riudoms

Aquest dimarts la CUP presentarà una moció al plenari de l’Ajuntament de Riudoms amb l’objectiu d’instar a l’ACA a crear una taula de negociació en la qual participin els diferents actors involucrats al voltant de la problemàtica sobre l’aigua de Siurana i Riudecanyes. Segons la CUP, aquesta taula hauria de servir per establir un pla de gestió dels recursos hídrics del pantà de Riudecanyes i Siurana que segueixi principis de sostenibilitat ambiental i garanteixi el desenvolupament social i econòmic de les comarques del Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès.

La formació riudomenca ha decidit portar el debat al plenari ja que l’Ajuntament de Riudoms ostenta una concessió administrativa de la Comunitat de Regants de 182.500 m³ d’aigua anuals i alhora és titular de 147 drets de reg. Aquest fet permet participar al Consistori als òrgans de govern de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, com per exemple la propera Junta General Ordinària que es celebrarà l’1 de juny. Així doncs, els cupaires consideren que com a institució pública, l’Ajuntament ha de vetllar pel bé públic i l’interès general, i per tant, hauria de prendre un posicionament públic al respecte.

La moció, a banda de demanar el compromís de l’ACA, també insta a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a ser més transparent i a corregir el seu model de gestió «revisant i controlant l’ús, i també la compravenda, dels drets d’aigua a fi i efecte de garantir el compliment de la normativa i l’ús real per a l’agricultura i la pagesia». Al municipi són conscients que el pagesos necessiten l’aigua del pantà de Riudecanyes per garantir el desenvolupament dels cultius i la seva activitat professional, i per tant, consideren absolutament necessari exigir-ne una bona gestió per part dels organismes que hi tenen responsabilitat.

Finalment, la CUP també vol arrencar el compromís del Ple per tal que l’Ajuntament impulsi un grup de treball a nivell municipal amb la participació de tècnics i representants de tots els grups polítics. Aquesta proposta té com a objectiu «avaluar l’impacte tècnic i econòmic sobre una possible renuncia als drets d’aigua provinents de la Comunitat de Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes».

En relació amb aquesta proposta, la CUP també vol «iniciar un estudi a fons sobre les possibilitats de promoure un canvi i millora del model de gestió municipal referent a l’ús de l’aigua, analitzant la situació actual i els possibles escenaris de futur on no es preveu poder garantir el model existent fins ara».

La CUP també vol iniciar un estudi a fons sobre les possibilitats de promoure un canvi i millora del model de gestió municipal referent a l’ús de l’aigua