La Ponència d'Energies Renovables desestima un dels projectes d'energia solar fotovoltaica a Riudoms

El projecte estava plantejat a una finca (32ha) propera la Riera d'Alforja i el Camí dels Matxos, de les quals 18ha serien ocupades per plaques solars, amb una potència instal·lada 14,031 MWp.

La Ponència d'Energies Renovables ha realitzat un informe desfavorable "atès que existeixen elements determinants que, ja d'inici, es consideren insalvables per afectar a sòls d’alt valor agrològic".

La Ponència d'Energies Renovables desestima un dels projectes d'energia solar fotovoltaica a Riudoms

La Ponència va emetre el seu acord en la sessió del 19 d'abril. Durant l'estudi de la viabilitat del projecte, es van analitzar les alternatives plantejades que alhora també van ser descartades per diferents motius.

Unió de Pagesos i el GEPEC van traslladar les seves consideracions desfavorables sobre el projecte

Segons es pot llegir a l'informe, Unió de Pagesos considera que el projecte "afecta diverses parcel·les dedicades a cultius i indica que la majoria de les parcel·les ocupades són de classe de capacitat agrològica I que queden excloses de la instal·lació de plantes solars."

Pel que fa al GEPEC, aquesta entitat va realizar "un càlcul de zones ja degradades i antropitzades a Riudoms, polígons industrials, ubicant aquests tipus d’instal·lacions en sòls urbans i industrials".

El Decret 16/2019 hauria de prioritzar la instal·lació en sostres/terrats, polígons industrials i zones properes al consum

Aquesta és una reclamació que hem fet diverses vegades, és prioritari instal·lar parcs d'energia solar en les zones on es necessita l'energia, on hi ha altes densitats de població o bé als sostres/terrats de grans indústries.
 
Col·locar aquests parcs fotovoltaics ens zones rurals només respon a criteris econòmics que afavoreixen les empreses, ja que la degradació del sòl rural n'ha abaratit el cost i no pas a criteris energètics o de desenvolupament sostenible.

La CUP exigeix una implantació de les energies renovables real, local i participada i la derogació del Decret 16/2019

La nostra formació política no està en contra de les energies renovables, sinó que denunciem un Decret que està fet exclusivament per satisfer els interessos dels grans oligopolis energètics i que ha donat carta blanca per trinxar el territori, actuant d'esquena a aquest.

Precisament això és el que el regidor de la CUP Riudoms va traslladar al Conseller Damià Calvet durant la seva visita a Riudoms fa unes setmanes.

Aquest anunci és una bona notícia malgrat que cal estar atents davant altres projectes que es vulguin implantar al terme municipal.

La CUP continua reclamant la necessitat de reunir els diferents grups polítics per tal d'abordar el debat al voltant de la implantació d'energies renovables al municipi.