El Ple aprova la retirada del monument franquista dedicat als caiguts

La decisió de construir el monument es va prendre, per unanimitat de tots els regidors, l'any 1939 al Ple de l'Ajuntament.

La referència als “caídos” es va estendre durant els primers anys després de la Guerra en homenatge a tots aquells que moriren en el bàndol franquista.

El cementiri tindrà un espai dedicat a la Memòria Històrica

Actualment existeixen dos espais dedicats a les persones que van col·laborar amb el bàndol nacional: aquest monument i també una petita capella que hi ha a prop d’aquest.

D'altra banda, segons els registres de la Generalitat, hi van haver diverses persones desaparegudes i també moltes de represaliades amb vinculació al municipi, tot i que les persones represaliades per la dictadura no tenen cap tipus de reconeixement públic.

Considerem que aquesta situació és totalment injusta, així doncs la moció també proposa crear un espai que serveixi de record a totes les persones que van morir durant la Guerra Civil (1936-1939), així com a les víctimes i persones represaliades durant el franquisme.

El monument es va inaugurar l'any 1954 coincidint amb les festes del Beat

Malgrat es va aprovar la construcció l'any 1939, degut a la falta de recursos de l'Ajuntament, la construcció del monument no es va reprendre fins l’any 1953 i es va inaugurar l'any 1954.

L'any 1997 l'Ajuntament va acordar traslladar-lo de la Plaça de l'Om al cementiri municipal

Tot i així, actualment el monument encara conserva la simbologia franquista amb la corona de llorer que representa la victòria del bàndol nacional i la inscripció amb el lema “Riudoms a sus caídos por Dios y por España”.

Al monument també hi ha una placa amb els noms de les persones a les quals es rendeix homenatge.

També es retiraran les plaques amb simbologia franquista dels carrers de Riudoms

Tot i que fa uns anys es van retirar la gran majoria de plaques, encara en queda alguna per retirar (per exemple al C/Muralla de la Font Nova).

 

Pots llegir el contingut de la moció fent clic aquí.

L'aprovació d'aquesta moció reverteix una anomalia històrica i també suposa un reconeixement a les víctimes de la dictadura franquista, així com a les persones que en un moment o altre han lluitat per la retirada d’aquest monument a Riudoms.