Fer per fer

Article de la CUP Riudoms al darrer Butlletí d'Informació Municipal, sobre l'organització de la Festa Major de Sant Sebastià

Si a una cosa ens té acostumats l’equip de govern és a tirar endavant projectes, esdeveniments o actes sense comptar amb l’opinió o la participació dels mateixos riudomencs. Aquest mes de gener ha tingut lloc la Festa Major de Sant Sebastià i s’ha celebrat la 20ena edició de la Trobada de Sacaires. No volem, en cap cas, negar la qualitat musical dels músics participants en aquest esdeveniment o posar en entredit el sac de gemecs, un dels instruments amb més història en la música tradicional catalana. Però sí cal posar l’accent en l’organització i la poca planificació d’aquest esdeveniment per part de l’Ajuntament.  

Com pot ser que després de vint anys d’organitzar dita trobada, aquesta passi sense pena ni glòria, amb poca assistència per part dels riudomencs o dels aficionats a la música tradicional d’arreu del país? Com es pot tirar endavant un acte d’aquestes característiques sense comptar amb la participació dels agents locals que podrien estar-hi interessats?

A Riudoms tenim dues escoles de primària, un centre de secundària i una escola de música on de ben segur treballen la cultura i el folkore del nostre país. Es podrien crear sinergies entre aquests centres i la trobada per tal que hi participessin i donar-li més ressò. Tallers de música tradicional pels més petits o algun tipus de col·laboració entre l’EMMR i els músics que participen a la trobada són només alguns exemples del que es podria fer si es mirés d’obrir i apropar l’ organització de les festivitats locals a les entitats i a tots els riudomencs.

També cal fer incís en la superposició de diferents actes o la presentació d’un conte infantil un divendres a les 20h, obviant un esdeveniment com “L’hora del conte” que funciona cada dissabte al matí a la Biblioteca Municipal –i del qual se’n fa difusió per canals que aquest cop no s’han utilitzat per difondre els actes programats.

Perquè una festa, o qualsevol actuació municipal, funcioni, cal que tota la població hi participi i s’ho senti seu.

Perquè una festa, o qualsevol actuació municipal, funcioni, cal que tota la població hi participi i s’ho senti seu.