La CUP vol que es faci un ús racional dels recursos hídrics i aposta per una Nova Cultura de l'Aigua

En referència a la publicació feta a les xarxes socials per l'alcalde Josep Maria Cruset sobre el cabal ecològic del riu Siurana, manifestem que seguirem fent de corretja de transmissió dels moviments socials i ambientals representats al territori. La moció presentada per la CUP a la Diputació de Tarragona n'és un exemple més.

A més, referent a aquesta problemàtica des de la CUP Riudoms volem destacar els següents aspectes:

1) Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat pel Consell d'Alcaldes i Ple del Consell Comarcal del Priorat (de fet, la moció conté el text íntegre), això inclou càrrecs electes de CiU/PDECAT a les comarques del Priorat. Si l'alcalde Cruset creu que aquesta moció és perjudicial pels interessos col·lectius, el primer que hauria de fer el és parlar-ne amb els seus companys i companyes del mateix partit, on per cert, ell n'és el president a les comarques del Camp des de l'any 2011 (llavors de CiU i actualment del PDECAT).

2) L'argument sobre "la guerra de territoris" és el mateix argument dogmàtic que es feia servir per part de l'estat espanyol quan nosaltres defensàvem el "No al trasvasament" del riu Ebre sota el marc del Plan Hidrológico Nacional (PHN). Defensem que compleixi la Directiva de la Unió Europea per tal de respectar el cabal ecològic del riu Siurana, una directiva que estan incomplint tant la Generalitat com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). De fet, aquesta és una situació semblant a la viscuda amb el riu Ter on la Generalitat finalment ha decidit no trasvassar aigua al riu Llobregat mentre el Ter no tingui garantit el cabal ecològic.

3) Volem que es faci un ús racional dels recursos hídrics i aposta per una Nova Cultura de l'Aigua, i per tant, denunciem que aquesta aigua a més de l'ús de boca i camps de conreu, també s'està utilitzant per regar el camp de golf d'Aigüesverds (tot això sense respectar el cabal ecològic del riu Siurana). Alhora, denunciem l'opacitat de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, creiem que sense un model de gestió transparent no és possible conèixer tots els usos als quals es destina l'aigua. També exigim a l'Ajuntament que sigui més transparent tenint en compte que forma part d'aquest òrgan

4) Hem formulat, amb anterioritat, preguntes al Ple Municipal sobre l'ús i el consum d'aigua al nostre municipi per part de l'Ajuntament. Aprofitem l'ocasió per tornar a demanar, una vegada més, que l'Ajuntament faci un ús responsable de l'aigua tenint en compte el nombre de rotondes de gespa, parcs i jardins que disposem al municipi.

Creiem que l'actual model de gestió de l'aigua a nivell municipal ens fa corresponsables d'un mal ús dels escassos recursos hídrics. És per això que des de la CUP Riudoms apostem per implantar un model diferent d'enjardinament, utilitzant vegetació i altres elements ornamentals que necessitin menys aigua durant l'etapa de creixement i manteniment.

 

 (Publicació de l'alcalde Josep Maria Cruset a la xarxa social Facebook)

Defensem que es compleixi Directiva de la Unió Europea per tal de respectar el cabal ecològic del riu Siurana i que es respectin els usos establerts en les concessions d'aigua