Preguntes al ple? Vade retro!

Al Ple Municipal del passat dijous 17 de gener vam presentar una moció per demanar que el públic pugués fer preguntes al plenari. L'equip de govern no va acceptar aquesta moció amb el seu vot negatiu. Per aquest motiu, aquest és el text del Butlletí d'Informació Municipal entregat per la CUP Riudoms el 22 de gener i que arribarà properament a totes les cases. 

Amb la voluntat d’apropar la política municipal als veïns, al Ple del mes de gener vam presentar una moció on demanàvem que el públic assistent pogués fer preguntes als regidors durant el Plenari. El Ple és l’únic espai de l’Ajuntament de caràcter públic, de manera que es converteix en el lloc idoni per donar a conèixer l’actualitat i les problemàtiques que afecten el municipi.

Permetre que els riudomencs puguin expressar-se durant el Ple és una competència de l’alcalde. Fins ara Josep M. Cruset havia impedit aquest procediment. Amb l’arribada de Sergi Pedret al càrrec teníem l’esperança que s’adoptés de nou. Lamentablement hem constatat que, tot i uns canvis mínims, les maneres poc participatives i transparents de Cruset segueixen vigents amb Pedret.

La moció va ser rebutjada per l’equip de govern, que es va excusar dient que els ciutadans ja tenen altres canals per fer arribar les seves peticions i consultes. És cert que es poden utilitzar altres mecanismes, però fer-ho davant de tothom i de manera oberta respon a un exercici de transparència necessari en la gestió pública.

La negativa de l’equip de govern a la proposta de la CUP és una oportunitat perduda d’aconseguir una relació més propera i transparent entre regidors i ciutadans, fet que considerem indispensable per garantir una democràcia de qualitat.

La proposta no és nova. A centenars de municipis catalans es reserva un espai al Plenari per a què els veïns puguin fer arribar les seves preguntes als representants públics. Sense anar més lluny, a Riudoms es permetia anys enrere.

A més, des de la nostra entrada a l’Ajuntament, hem demanat reiteradament la necessitat d’adoptar un Reglament Orgànic Municipal. Actualment utilitzem una normativa genèrica de l’estat, redactada fa més de trenta anys. Aquest reglament està obsolet i no contempla criteris més actuals com la transparència i la participació. Malgrat tot, sempre hem rebut un no per resposta. Ho seguirem intentant.

La negativa de l’equip de govern a la proposta de la CUP és una oportunitat perduda d’aconseguir una relació més propera i transparent entre regidors i ciutadans, fet que considerem indispensable per garantir una democràcia de qualitat.